Salutari. Astazi vom discuta despre APR si APY. Doua elemente extrem de intalnite in lumea crypto. Am intalnit multi oameni care se intrebau care este diferenta dintre acestea doua.
Din acest motiv m-am hotarta sa scriu un articol despre asta, pentru a pune punct “misterului”.
Daca ai interactionat pana acum cu staking-ul sau farming-ul, ai vazut aceste elemente si un procent langa ele.
APR (Rata Procentuala Anuala) este o dobanda pe care o poti castiga daca blochezi o anumita cantitate de monede sau o suma pe care trebuie sa o platesti pentru un imprumut pe care il faci in lumea crypto.
Da, poti lua imprumuturi si in crypto. Dar despre asta vom vorbi mai pe larg in alta postare.
De exemplu, daca blochezi 10.000 de euro sub forma de Ethereum, cu un APR de 6%, dupa un an veti avea 10.600 de dolari.
Inainte sa iti explic ce inseamna al doilea termen, hai sa iti prezint ceva ce multi investitori numesc “a opta minune a lumii”.
Dobanca compusa.. Despre ea este vorba. Explicata intr-un mod cat mai simplu inseamna dobanda la dobanda.
Dobanda compusa reprezinta o formula de calcul prin care la suma initiala se adauga dobanda simpla a primului an, care si ea, la randul ei, va acumula dobanda in anul urmator, care apoi se aduna. Si tot asa…
Mai exact, dobanda se adauga la suma principala pe care ati blocat-o, deci in fiecare luna veti avea o suma si mai mare din care obtineti dobanda.
Pe asta se bazeaza si APY (Randamentul Procentual Anual).
Inca nu ai sesizat diferenta dintre cele doua? Ok, hai sa iti explic. APR-ul este o masura simpla si fixa. Suma din care se ia dobanda nu se schimba.
APY-ul se modifica in functie de dobanda compusa.
Daca tu primesti recompense in fiecare luna, atunci si suma la care se raporteaza APY-ul se va schimba tot lunar. La fel si in cazul unei recompense zilnice.
Asta e magia staking-ului, recompense iti da si zilnic sau chiar si mai putin. Nu doar lunar sau trimestrial cum e cazul la bursa.
Atentie mare: poti avea un APY bun, insa daca pretul unei criptomonede se prabuseste, investitia ta are de suferit. Pe langa cifrele legate de randamente, luati in calcul si pretul activelor in FIAT.
De asemenea, inainte de a bloca criptomonedele la staking, fa research foarte mult in jurul acelor active.
Vrei sa afli mai multe informatii despre criptomonede? Afla ca avem si un program de mentorat. Nu trebuie sa ai informatii despre trading, noi te putem lua de la zero si sa te ducem pana la nivelul de expert.
Acum poti intra la cursul gratuit de investitii in cryptomonede: https://startincrypto.ro