Vasy Fitec

Salutari. Astazi, in prima postare de pe blog, m-am gandit sa iti prezint unde sa iti tii criptomonedele in siguranta, exact cum fac investitorii profesionisti. 

Mai exact, pe Ledger.

Ledger este unul dintre cele mai bune portofele reci de pe piata. Reputatia aceasta si-a castigat-o in timp. Este recomandat ca majoritatea monedelor sa ti le tii pe un astfel de wallet. 

Nu intr-un hot wallet (care e 100% software) sau pe un exchange (fie el centralizat sau descentralizat). Asta pentru ca posibilitatile in cazul lor sunt considerabil mai mari de frauda decat in cazul portofelelor reci. ❄

Ca niste exemple, pe un exchange sau hot wallet tu poti sa iti lasi parola undeva in telefon. Iar cine iti va lua telefonul, va avea acces la ambele. 

Sau pe un exchange. Tu sa il lasi deschis pe un laptop, sa ai o protectie slaba iar cine iti sparge laptop-ul va avea la indemana monedele tale. La fel sta treaba si in cazul accesari unui exchange de pe telefon.

Cand faci tranzactiile pe Ledger, tu va trebui sa le semnezi prin intermediul acelui dispozitiv fizic (asemanator unui stick). Deasemenea, inainte de asta, de fiecare data cand deschizi dispozitivul, trebuie sa introduci PIN-ul pe care l-ai setat. 

Asta este unul dintre avantajele Ledger-ului si unul din argumentele pentru care acesta este mult mai safe decat celelalte spatii de stocare mentionate.

Trebuie sa iti tii cele 24 de cuvinte undeva unde stii doar tu de ele. In caz ca pierzi dispozitivul, vei putea sa iti cumperi altul si dupa ce introduci cele 24 de cuvinte, vei putea iar sa iti gestionezi activele, la fel ca pe dispozitivul anterior. Ca si cum ar fi acelasi.

Asta e un alt mare atuu al acestei tehnologii. Fata chiar si de ceea ce a existat pana acum in finantele traditionale. 

Uite un truc, in caz ca vrei sa transferi cu taxe mari de pe exchange pe Ledger. Sa spunem ca vrei sa transferi Ethereum de pe Binance pe Ledger. Fa swap intr-o moneda cu taxe mici, cum ar fi Bnb sau Egld, transfera egld-ul in Ledger, iar acolo vinde egld-ul si ia ETH.

Pe Ledger vei gasi o lista mare de proiecte. Poti inclusiv sa pui ETH-ul la stake, pe Lido. Dar atentie. Cand il pui la stake, il vei transforma in stETH, care are aceeasi valoare ca si ETH. Dezavantajul este ca pe Ledger nu vei putea sa-l schimbi inapoi in ETH.

Daar exista si aici o solutie: stETH il poti schimba inapoi in ETH pe Uniswap.

Totusi, grija mare si aici. Nu te sfatuiesc sa faci asta decat cand atingi sume de peste 10 dolari.De curand, compania care furnizeaza aceste dispozitive a venit si cu un update controversat. 

De curand, compania care furnizeaza astfel de dispozitive au adus acestuia si un update numit Ledger Recovery. 

Actualizarea, care se presupune ca expune frazele private pe internet, a fost intampinata cu alarma si nemultumire in comunitatea cripto.

Mai exact, in caz ca esti neatent si iti pierzi accesul la portofel, prin acest nou update, il poti recupera. Lucrul acesta s-ar face pe baza de abonament de 10 dolari pe luna.

Ingrijorarea este ca aceasta caracteristica ar putea face ca fondurile utilizatorilor sa fie mai putin sigure decat daca ar fi stocate pe portofele fierbinti precum MetaMask.

Ca raspuns la critici, Ledger a clarificat ca dispozitivul trimite fragmente criptate ale frazelor utilizatorilor catre diferite companii numai daca acestea decid sa foloseasca serviciul de recuperare.

Cum functioneaza:

Pasul 1: Iti validezi identitatea cu un act (pasaport/ buletin si cu un selfie recording)

Pasul 2: Ledger-ul iti duplica fraza secreta si o cripteaza

Pasul 3: Leaga identitatea ta de aceasta criptare

Pasul 4: Aceasta criptare o rupe in 3 bucati si sunt tinute la 3 firme: Ledger, ColdCover si Escrowtech.

Practic, multi din comunitatea cripto vad ledger-ul mult mai putin sigur dupa acest update.

Compania a luat decizia asta, cu gandul la majoritatea oamenilor care isi uita si parolele de la retelele de socializare sau ale conturilor bancare. 

Daca vrei sa inveti mai multe despre investitiile in criptomonede, am si un curs complet GRATUIT despre asta: https://startincrypto.ro/minicurs

Vizionare placuta! S