Lightning Network (Reteaua Lightning) este o solutie de scalare a retelei Bitcoin care permite tranzactii mai rapide si cu comisioane reduse. Iata cateva informatii esentiale despre Lightning Network:

 

Este construit pe tehnologia blockchain a Bitcoinului si reprezinta o retea de canale de plata off-chain (in afara lantului principal). Acesta permite realizarea unor tranzactii directe intre participanti, fara a inregistra fiecare tranzactie pe blockchain.

 

De ce este nevoie de o astfel de solutie care sa fie suprapusa peste blockchain-ul principal? Uite cateva motive:

 

Scalabilitate: Reteaua Bitcoin a intampinat dificultati in a procesa un numar mare de tranzactii pe secunda. Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, a sesizat o problema in natura criptomonedelor, acum ceva timp: Trilema blockchain. Mai exact, problema este faptul ca acum ceva timp, o criptomoneda nu putea bifa in acelasi timp 3 aspecte esentiale: descentralizare, securitate și scalabilitate. 

 

Lightning Network permite tranzactii rapide si eficiente in afara blockchain-ului principal, ceea ce contribuie la scalarea retelei si la reducerea congestiei.

 

Costuri reduse: Tranzactiile Bitcoin efectuate pe blockchain-ul principal pot implica comisioane semnificative, mai ales in perioade de trafic intens. Lightning Network permite tranzactii cu comisioane reduse sau chiar fara comisioane, ceea ce face criptomoneda mai accesibila si mai atractiva pentru utilizatori.

 

Rapiditate: Tranzactiile pe blockchain-ul Bitcoin pot avea un timp de confirmare variabil, ceea ce poate insemna o asteptare mai lunga pentru validarea tranzactiilor. Lightning Network permite tranzactii instantanee intre participanti, deoarece nu necesita confirmarea pe blockchain.

 

Utilizare cotidiana: Aceasta solutie face Bitcoinul mai potrivit pentru platile de zi cu zi. Prin eliminarea timpilor de confirmare lungi si a comisioanelor ridicate, devine posibila utilizarea Bitcoinului pentru plati mici si frecvente, precum cumparaturile zilnice sau plata serviciilor.

 

Scaderea dependentei de blockchain: Lightning Network reduce povara blockchain-ului principal prin transferul unui numar mare de tranzactii pe canalul off-chain. Aceasta ajuta la mentinerea unui blockchain mai eficient si mai usor de gestionat.

 

Potential pentru extindere: Lightning Network nu este limitat doar la Bitcoin, ci poate fi adaptat si pentru alte criptomonede. Acesta ofera o solutie scalabila si rapida pentru o gama mai larga de criptomonede, permitandu-le sa creasca in functionalitate si adoptie.

 

Lightning Network functioneaza prin crearea unor canale de plata intre doi participanti. Acestia pot efectua multiple tranzactii intre ei fara a le inregistra pe blockchain. Doar tranzactiile finale sunt inregistrate pe blockchain.

 

Deoarece tranzactiile Lightning Network nu necesita confirmarea pe blockchain, acestea pot fi efectuate aproape instantaneu si cu comisioane reduse. Este potrivita in special pentru plati mici si frecvente.

 

Utilizeaza smart contracts pentru a asigura securitatea tranzactiilor. Fondurile participantilor sunt securizate prin intermediul acestor smart contracts si pot fi recuperate in cazul in care apare o problema sau o intrerupere in retea.

 

Nu este limitat doar la Bitcoin. Poate fi adaptat si pentru alte criptomonede bazate pe tehnologia blockchain.

 

Lightning Network este intr-o etapa de dezvoltare activa. Noi functionalitati si imbunatatiri sunt adaugate constant pentru a imbunatati performanta, securitatea si usurinta de utilizare.

 

Vrei sa afli mai multe informatii despre criptomonede? Afla ca avem si un program de mentorat. Nu trebuie sa ai informatii despre trading, noi te putem lua de la zero si sa te ducem pana la nivelul de expert.

 

Poti programa un apel 1-1 sa vedem daca te califici de pe link-ul asta:  https://vasydzf.activehosted.com/f/43 

 

Te asteptam.