Mainnet si testnet. Daca ai stat pe anumite DEX-uri sau Launchpad-uri, cel mai probabil te-ai lovit macar de unul dintre acesti termeni. Astazi m-am gandit sa iti spun ce inseamna si care este diferenta dintre ei. 

Asta si pentru ca nu de putine ori, am vazut oameni care incurcau termenii.

Si nu stiau ca ce au in portofelul lor de pe testnet reprezinta o fictiune.

Sunt situatii cum ar fi un atac asupra unui DEX (spre exemplu), care e parte a unui proiect mai mare.

In acest caz, DEX-ul inainte de a fi lansat, poate sa fie trecut pe testnet pentru ca echipa sa se asigure ca au luat toate masurile necesare pentru a nu se repeta acel atac. 

Testnet este o retea de testare, creata pentru a permite dezvoltatorilor si utilizatorilor sa testeze si sa evalueze diferite aspecte ale unei criptomonede sau a unei aplicatii bazate pe blockchain intr-un mediu controlat si fara riscuri. 

Testnet foloseste o versiune simulata a blockchain-ului real si a criptomonedei, in care tranzactiile si alte operatiuni nu au valoare reala. 

Utilizatorii pot obține monede de testare dintr-un faucet (un instrument care furnizează monede de testare gratuit) pentru a experimenta funcționalitățile și a identifica eventualele erori sau vulnerabilități. 

Testnet este important pentru dezvoltarea și îmbunătățirea tehnologiei blockchain înainte de lansarea pe Mainnet.

Mainnet, pe de altă parte, este rețeaua principală și reală a unei criptomonede sau a unei aplicații blockchain.

Aici, tranzacțiile și alte operațiuni sunt reale și au valoare monetară. Utilizatorii pot trimite și primi criptomonede, pot interacționa cu smart contracte și pot beneficia de funcționalitățile complete ale rețelei. 

Mainnet este lansat după ce testele și verificările au fost finalizate cu succes pe Testnet. Utilizatorii pot utiliza portofele și aplicații reale pentru a interacționa cu blockchain-ul și pentru a-și gestiona activele digitale.

Diferentele dintre cele doua:

Pe testnet, criptomonedele si token-urile nu au o valoare reala, spre deosibire de mainnet, unde exista cryptomonede reale.

Costul operatiunilor este mult mai mare, avand in vedere ca pe testnet nu exista taxe, dar pe reteaua principala, atunci cand cryptomonedele sunt lansate, exista.

Pentru ca exista mai putine informatii care necesita verificare, un testnet va utiliza mai putine noduri, in comparatie cu un mainnet.

Numarul de tranzactii. Mereu cand vine vorba de testare, se ia in calcul un numar mult mai mic de persoane sau entitati.

ID-urile sunt diferite. In cazul retelei de baza Ethereum, ID-ul este 1, in timp ce pentru testnet se utilizeaza 42, 3 sau 4

Ai vrea sa incepi sa investesti si tu in cripto? Fa-o informat! Eu am un curs despre investitiile in criptomonede, care sunt sigur ca te va ajuta.

Sunt informatii usor de inteles si de aplicat. Spor la invatat! 

INTRA LA O SEDINTA GRATUITA DE 15 MINUTE