In toate domeniile, exista termeni specifici, cu care tu, cel care esti din afara domeniului, sa nu fii familiarizat. Si in cripto avem astfel de termeni, motiv pentru care, in articolul de astazi m-am decis sa iti prezint cei mai intalniti termeni din acest domeniu.
Mai sunt si altii, insa nu as vrea sa iti incarc inutil memoria. Poate voi face un alt articol separat. Daca nu, poti sa cauti un termen pe net, atunci cand dai de el.
ATH & ATL
ATH – Reprezinta valoarea cea mai mare la care a ajuns o moneda in toata istoria ei. ATL este acronimul de la All Time Low si reprezinta valoarea cea mai mica atinsa de o cryptomoneda.
Bear market este termenul folosit pentru a descrie o perioada in care preturile monedelor inregistreaza corectii masive.
Bull market reprezinta perioada in care cryptomonedele inregistreaza cresteri masive, iar unele dintre ele ating maxime istorice.
Paper Wallet – este o hartie pe care sunt scrise adresa wallet-ului si cheia privata.
Corectia defineste o scadere de peste 10% de la ultimul varf atins.
FIAT – Moneda de circulatie internationala si legalizata de un guvern
Pattern – inseamna un model sau tipar care se repeta
Time frame – perioada definita de timp
Suport – Este nivelul de jos, sub care pretul unei cryptomonede coboara foarte greu intr-o anumita perioada de timp. Ca sa fie mult mai usor de inteles, suportul este asemanator unei podele. In zona aceasta se produc deobicei acumulari.
Rezistenta – nivelul de sus. Pentru a intelege mai usor la ce ma refer, rezistenta este asemanatoare unui tavan. O linie peste care pretul trece cu greu intr-o anumita perioada de timp.
Market Cap – Valoarea totala a unei criptomonede.
Altcoins provine de la „alternative coins”, adica orice cryptomoneda, mai putin Bitcoin. Cum ar fi Ethereum, Elrond sau Solana.
FOMO – “Fear Of Missing Out” – este un termen care face referire la sentimentul ca trebuie sa faci o miscare pe piata crypto (vinzi sau cumperi) pentru a nu pierde o oportunitate. Emotiile nu au loc in investitii, de aceea iti recomand sa nu faci FOMO
FUD – Provine de la “Fear, Uncertainty and Doubt” si ii face pe investitori sa vanda si sa aiba un sentiment negativ in legatura cu situatia pietei.
HODL – Provinde de la “Holding On for Dear Life”. Si semnifica, asa cum probabil ti-ai dat seama, faptul ca iei o moneda sau mai multe si le tii pe termen lung.
ICO – Initial Coin Offering – este o strangere de fonduri facuta de proiectele crypto aflate in faza incipienta.
IEO – Initial Exchange Offering – tot o strangere de fonduri, iar obiectivul este reducerea riscului pentru cumparatorii de monede introducand un intermediar de incredere intre echipa care a dezvoltat proiectul si cumparator.
Pump and dump – Cumpararea si apoi vinderea unei cantitati de monede de catre un grup de investitori. Uneori, grupurile mari de investitori fac asta pentru a manipula piata.
Swing trading – trade-uri ocazionale. Investitorii care practica swing trading nu vaneaza fluctuatiile rapide de pret, ci pe un termen ceva mai lung (o saptamana). Sunt in mare parte traderi la inceput de drum sau care nu au vrut sa intre si mai deep in trading.
White paper- este un document prezentat de un proiect crypto sau NFT la inceput de drum sau care au facut o schimbare de brand, in care se prezinta proiectul. Ce problema rezolva, cum va face asta, date financiare si date despre echipa. 📄
Road map – este ca o harta, prezenta pe site-ul unui proiect crypto sau de NFT-uri, in care se prezinta datele de lansare sau cand se vor atinge anumite borne. Mai sunt si road map-uri pe faze, fara date specificate, care sunt facute doar pentru ca posibilii investitori sa aiba o idee unde se afla proiectul si ce s-a facut pana in acel moment.
Vrei sa afli mai multe informatii despre criptomonede? Afla ca avem si un program de mentorat. Nu trebuie sa ai informatii despre trading, noi te putem lua de la zero si sa te ducem pana la nivelul de expert.
Acum poti intra la cursul gratuit de investitii in cryptomonede: https://startincrypto.ro
Te asteptam.